Hakkımızda
Buradasınız: Anasayfa / Hakkımızda
Hakkımızda

İznik, barındırdığı kültürel değerleri, doğal güzellikleri, binlerce yıllık tarihi yapıları, Unesco Dünya Mirası Aday Listesinde ve Uluslararası Sakin Şehirler Ağı (Cittaslow) unvanı kazanan mutlaka görmeniz gerek bir Açık Hava Müzesi!

 

 

  • İznik Cittaslow Süreci

İznik Uluslararası Sakin Şehirler Ağı (Cittaslow)'a 2019 yılında resmi adaylık başvurusunu ggerçekleştirerek başvuru sürecine başlamış olup, süreç 2 yıl sürmüştür. 27 Kasım 2021 tarihinde italyada düzenlenen toplantıda İznik'in Cittaslow üyeliği ilan edimiştir.
Bu süreçte gerçekleşen tüm aşamalar bu adres üzerinden ve sosyal medya hesaplarımızdan paylaşılmaktadır.

Cittaslow International İznik tanıtım sayfasına ulaşmak için: https://www.cittaslow.org/network/iznik

 

  • Coğrafik Bölge

İznik, Türkiye’nin Marmara bölgesinde Bursa iline bağlı, kendi adıyla anılan gölün doğu kıyısındadır. Nüfusu 44690’dır. Roma İmparatorluğundan Osmanlı İmparatorluğuna kadar olan tarihi dönemde dini, ticari ve idari yönden son derece önemli bir yer konumunda bulunmuştur. İznik adeta bir açık hava müzesi olup çeşitli kaynaklarda Medeniyetlerin Başkenti ve Altın Şehir olarak yer almıştır.

 

  • Tarih

Efsanelere konu olan güzel İznik’in kurulması Makedonya Kralı Büyük İskender’in ölümüyle İskender’in Frigya satrabı Antigonus’un M. Ö IV. yy’da (316) Askanya Gölü kıyısında Antigoneia ismini verdiği kenti imar ettirmesiyle gerçekleşmiştir.
Eski Trakya satrabı Lysimakhos’un şehri ele geçirmesiyle kentin adı karısı Nike’ye atfen Nikaia olarak değiştirilmiştir. M.Ö 293’de Bithynia Krallığı’na bağlanan kent, önemli mimari yapılarla süslenmiş adına altın sikkeler basılmış ve tarihte “Altın Şehir” unvanı almıştır. Uzun yıllar Bithynia Krallığı ile savaşan Romalılar, başkent Nikaia’yı akarak M.S 123’de meydana gelen depremdeki hasarları onarıp, kentin dokusunu yeniden inşaa etmişlerdir. Böylece kent 4 ana, 12 tali kapısıyla 4970m uzunluğunda surla çevrilmiştir.

İznik Hristiyanlığın ilk ekümenik (evrensel) konsilinin toplandığı yerdir. İznik MS 325 yılında, tüm dünyadan 228 piskoposun katıldığı ve Hristiyanlık dininin temel ilkelerinin tartışılıp, karara bağlandığı yerdir. Hristiyan âleminin ilk dini toplantısı ve İznik’te gerçekleştirilen konsille İmparator 1. Constantinus’un da katıldığı bilinir. Konsil Senatus Sarayı’nda toplanır ve iki önemli konuyu masaya yatırır. Bunlardan biri Hz. İsa’nın tanrının oğlu olup olmadığı konusudur. Toplantıya İskenderiye’den katılan din adamı Aryus’un ortaya attığı tez, İsa’nın sadece insan olduğu ve tanrının oğlu olmadığıdır ama bu tez konsildeki diğer piskoposlar tarafından kabul görmez. Böylece toplantı sonucunda alınan karar ile bugün dahi geçerliliğini sürdüren İsa’nın tanrının oğlu olduğu inanışı genel geçer hale gelir. Toplantıda konuşulan ve karara bağlanan konulardan biri de Paskalya Bayramı’nın tarihidir.
Daha sonra 787 yılında bu sefer İznik’teki Ayasofya Kilisesi’nde 7. konsil toplanır. Bu konsilde de Hristiyanlık’taki o dönemde görülen resim düşmanı (İkonoklasma ) görüş son bulur. Resim ve heykeller üzerindeki dini yasaklar kalkar. İznik, Hristiyanlık dini için böylesine mihenk taşı olan toplantılara sahne olduğundan, 1962 yılında Vatikan’da toplanan 19. konsilde Papa tarafından Kudüs ve Vatikan’dan sonra dünyadaki üçüncü kutsal kenti ilan edilir.

Türklerin yönetimi almasıyla İznik adını alan kent, Selçukluların ve Bizanslıların başkenti olmuştur. 1331 yılında Orhan Gazi yönetimindeki Osmanlı orduları tarafından ele geçirilen İznik, Osmanlı dönemiyle birlikte canlanmaya başlamış; sanat, ticaret ve kültür merkezi olmuştur. Davud-u Kayseri, Ebul Fadıl Musa, Eşrefoğlu Abdullah Rumi gibi ünlü tasavvuflar İznik’te yaşamış ve önemli eserler bırakmışlardır. Osmanlı döneminin ilk cami, medrese ve imareti İznik’te inşa edilmiştir.
XIV, XV ve XVI yüzyıllarda İznik önemli bir sanat merkezi olmuş, dünyaca ünlü çini ve seramikler burada üretilmiştir.

İznik, Helenistik çağdan kalma ızgara planlı kent yerleşimi, Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden kalan anıtsal yapıları ile tarihi kent dokusunu bütün canlılığıyla halen korumaktadır.

İznik’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken kültürel varlıklar: Yeşil Camii, Ayasofya Camii, Abdülvahap Türbesi, Arkeoloji Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi, II. Murat Hamamı, İznik’i Çevreleyen Surlar, Çini Fırınları, Roma Tiyatrosu, Çandarlı Türbeleri, İstanbul Kapı, Lefke Kapı, Yenişehir Kapı, Göl Kapı, I.Murat Hamamı, Hacı Özbek Camii, Roma Tiyatrosu, Süleyman Paşa Medresesi, Sualtı Bazalikası, Dikilitaş, Kırgızlar Türbesi, Hisardere Nekropol, Sarı Saltuk Türbesi, Eşrefzade Türbesi, Berber Kaya Mezarlığı

 

  • Ekonomi

İznik, ağır sanayi yatırımlarının bulunmadığı ovada başta, zeytin, üzüm, şeftali, kiraz, erik, armut, elma, ceviz, domates, taze fasulye, brokoli, brüksel lahanası ve toprağının olduğu kadar ikliminin de elverişli olmasından dolayı birçok meyve ve sebze yetişmektedir. Bölgede 3 resmi meyve sebze hali mevcuttur. İznik’te üretimi yapılan tarımsal ürünler içinde zeytin, çiftçi ailelerinin %90 gibi önemli bir kısmının gelir kaynağı olarak birinci sırayı almaktadır. Halkın refah düzeyi, Türkiye ortalamasının üzerindedir.

 

  • Ana olaylar

İznik Ultra, İznik Süper Enduro Şampiyonası, İznik Ekinoks Festivali, Yaban Mersini Festivali, Nektarin Hasadı Şenliği, Yağlı Güreş Şenlikleri

 

  • Fuarlar ve Pazarlar

İznik’in en önemli değerlerinden olan ve coğrafi işareti bulunan İznik Çinisi üretimi yapan atölyelerin bulunduğu İznik Çini Çarşısı bulunmaktadır.

İlçemizde 1935 yılından bu yana her yıl 5 Ekim tarihinde kurulan ve 5 gün süren İznik Panayırı geleneksel ve yöresel birçok ürün satılmaktadır.

İznik’te köylülerin oluşturduğu yerel ve bölgesel ürünlerin bulunduğu 2 adet Pazar bulunmaktadır. Bunlar, yöresel ürünler çarşısı ve balık pazarıdır. İznik’te yetişen, üretilen meyve ve sebzelerin aynı zamanda İznik Gölünde yaşayan balıkların ticaretinin yapıldığı noktalardır.

 

  • Tipik Ürünler

Başlıca Meyveler: Zeytin, üzüm, nektarin, şeftali, kivi, erik, elma, armut, ayva, incir, ceviz, kiraz

Başlıca Sebzeler: Domates, fasulye, lahana, kabak, barbunya, brokoli, marul, karnabahar, bakla, bezelye, salatalık

Balık: Pullu sazan balığı, aynalı sazan balığı, çapak balığı, kızılkanat balığı, gördek balığı, levkit balığı, kadife balığı, yayın balığı, dikence balığı, gümüş balığı

 

  • Geleneksel Tarifler

Bursa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen “Bursa Yemekleri” kitabı çalışması sonucunda İznik yöresine özgü 5 yemeğe yer verildi. Bu araştırma, “Bursa Yemekleri” adlı kitap olarak yayınlandı.

 

  • Başka

İznik Unesco geçici listesinde olup kalıcı liste için başvuru dosyası tamamlanmış olup Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulmuştur. Aynı zamanda Unesco Yaratıcı Şehirler Ağında İznik Çinisini temsil etmektedir.

İznik Belediyesi girişimleriyle ilçe köy ve merkezden kadınların katılımlarıyla İznik Kadın Üreticiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulmuştur. Bu kooperatifte İznik’e ait yöresel ürünlerin İznik Çinisi, İznik Müşküle İğne Oyası, İznik Sofralık Zeytini, İznik Zeytin Yağı ve daha birçok ürünün kooperatifçe satışı yapılmaktadır.

 

  • İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet USTA

1966’da Gölcük’te doğdu. 1977’de İznik Alparslan İlkokulu’nu, 1983’te İznik Lisesi’ni, 1988’de Uludağ Üniversitesi Turizm İşletmecilik ve Otelcilik Yüksekokulu’nu (4 yıllık) bitiren İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet USTA 2002 yılında Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı’nda Yüksek Lisans eğitimini tamamlayarak Turizm Bilim Uzmanı olarak mezun oldu.

2003-2008 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Yalova Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otelcilik Programında öğretim görevlisi olarak “Odalar Bölümü Yönetimi”, “Ön Büro Yönetimi”, “Ön Büro İşlemleri”, Ön Büro-Kat Hizmetleri Otomasyonu” ve “Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri” derslerini verdi. 2008-2013 yılları arasında Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberliği Programında öğretim görevlisi olarak “Mesleki Uygulama”, “Turizm Ekonomisi”, “Turizm ve Çevre”, “Özel İlgi Turizmi”, Turizmde Tanıtma ve Satış Geliştirme”, “Turizm Sosyolojisi”, ve “Güncel Turizm Sorunları” derslerini verdi.

31 Mart 2019 yılı yerel Seçimlerinde İznik Halkının teveccühüyle Belediye Başkanı olarak göreve başlayan Kağan Mehmet Usta Evli ve 3 çocuk babasıdır.

 

Cittaslow İznik Temsilcisi

Burak KÖSE
Mobil: 0531 406 1889
İş: 0224 757 1010(135)
Mail: burakkose@iznik.bel.tr
Adres: Selçuk Mahallesi Rauf Denktaş Caddesi No:4 (İznik Belediyesi Hizmet Binası) İznik/BURSA